Qui Som?

InteRed és una ONG de desenvolupament creada en 1992 per la Institució Teresiana per tal d'impulsar, des de la societat civil, una xarxa d'intercanvi i solidaritat entre grups socials, pobles i cultures. La nostra missió és col·laborar en la transformació de la realitat socioeconòmica actual i lluitar contra la pobresa, les desigualtats i l'exclusió mitjançant processos socioeducatius des de la perspectiva dels Drets Humans i de Gènere.

La nostra organització ha estat reconeguda per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID) com a ONGD qualificada. Per aconseguir-ho hem superat un procés d'avaluació, per part de l'administració, de 65 criteris qualitatius i quantitatius referents a les nostres polítiques, sistemes de gestió, experiència en cooperació i transparència en la rendició de comptes.

Treballem conjuntament amb més de 70 organitzacions sòcies de 16 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, donant suport a més de 100 accions de desenvolupament a l'any. Les nostres principals línies d'intervenció són: educació bàsica, formació i capacitació; gènere i desenvolupament; governabilitat; participació ciutadana i enfortiment d'organitzacions de la societat civil; i, finalment, drets de la infància.

Les persones que participen en els nostres programes i projectes són: professorat, alumnat, poblacions indígenes, persones adultes (especialment dones), comunitats rurals, infància desfavorida i animadors d'organitzacions de base.

Volem afavorir el reconeixement i el gaudi efectiu del dret a una educació que sigui inclusiva, de qualitat i que ofereixi, d'una manera equitativa, l'aprenentatge d'habilitats i competències per a la vida a totes les persones; així com la promoció del desenvolupament integral i l'apoderament de les persones i els grups.

Promovem, tant a nivell intern de l'organització com en el treball amb els nostres socis locals, valors com la participació, la coresponsabilitat, la confiança mútua i el treball en equip.

A Espanya, en l'àmbit de l'Educació per al Desenvolupament, treballem en l'educació formal, en la formació de docents i alumnat dels centres educatius i amb estudiants universitaris; i en l'educació no formal realitzem propostes formatives a educadors; impulsem el voluntariat nacional i internacional, desenvolupem campanyes de sensibilització amb la finalitat de promoure una ciutadania global, responsable, crítica i compromesa per a la construcció d'un món més just, equitatiu i respectuós.

InteRed té presència, a través de delegacions i comitès, a 12 comunitats autònomes, 28 ciutats espanyoles i 6 delegacions a l'estranger (Regne Unit, Bolívia, Guatemala, República Dominicana, Perú i Filipines). Treballem amb 74 organitzacions locals dels països del Sud i pertanyem a 4 Coordinadores estatals d'ONGD'S (Espanya, Regne Unit, Bolívia i República Dominicana) i a 12 Coordinadores autonòmiques.

 

AlicanteAndalucía/ExtremaduraAragónÁvilaBadajozBilbaoBurgosCantabriaCataluñaCartagenaCastilla la ManchaCastilla y LeónCiudad RealComunidad ValencianaCórdobaEuskadiGaliciaGranadaJaénLeónMadridMálagaMurciaPuertollanoTeruelToledoReino UnidoSalamancaSede SocialSevilla

 

Comptem amb el recolzament de voluntariat, socis i sòcies, donants i entitats públiques i privades que cooperen i contribueixen amb InteRed en el desenvolupament humà de les persones, respectant la dignitat, la identitat i la cultura de cada poble .

Beneficiaris

Educadors i professorat, alumnat de primària, secundària i d'universitat; poblacions indígenes, comunitats rurals; joves i infància desfavorida; persones adultes, especialment dones; líders comunitaris i pagesia.

Àrees geogràfiques

  • Amèrica Llatina: Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Guatemala, Mèxic, Perú, República Dominicana, Uruguai , Veneçuela i Xile.
  • Àfrica: Camerun, Guinea Equatorial i República Democràtica del Congo.
  • Àsia: Índia i Filipines.
  • Europa: Espanya i Regne Unit.

Història d'InteRed

InteRed és una Organització No Governamental de Desenvolupament que va néixer el 1992 impulsada per la Institució Teresiana, que decideix entrar amb determinació en el món de la cooperació internacional i en les organitzacions no governamentals, visibilitzant amb força, en aquest àmbit, el compromís i suport socioeducatiu inherent a la missió de la Institució Teresiana.

La relació entre la promoció humana, el tipus de societat que volem construir i el procés educatiu que oferim constitueix un dels elements configuratius de tota activitat socioeducativa que té el seu origen en les arrels de la Institució Teresiana, associació internacional de laics fundada per Pedro Poveda (1874-1936), a l'inici del S.XX (1911). La construcció de societats més humanes,la transformació social,millorar la qualitat de vida de les persones empobrides, educar per la ciutadania i els Drets Humans, promoure la igualtat de gènere i formar agents multiplicadors són referents inicials d'inspiració povedana que avui dia estan presents en tots els nostres projectes socioeducatius.

De tot aquest entramat neix InteRed. Els primers projectes aprovats pel patronat en 1993, serien: Drets Humans i Educació a Rio de Janeiro (Brasil); desenvolupament rural a Malaybalay (Filipines), Educació popular dirigida a dones a Cochabamba (Bolívia), Formació i capacitació laboral a la Calera (Xile), entre d'altres projectes, en els que ja destacava la seva condició d'ONG de Desenvolupament educatiu amb enfocament de Gènere i Drets Humans.

InteRed com a xarxa d'Intercanvi i Solidaritat s'estén a través d'una xarxa de delegacions e nivell nacional. Les primeres en néixer ho van fer en 1996 a Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya, País Basc i Galícia; l'any següent naixerien les delegacions de la Comunitat Valenciana i Aragó; l'any 2000 InteRed Castella i Lleó; i les més recents, InteRed Cantàbria i Comunitat de Madrid.

Per tal de gaudir d'una major presència i apropament als contextos i socis locals, es creen les delegacions d'InteRed Bolívia, Guatemala, República Dominicana i Filipines. En nivell europeu, InteRed Regne Unit ens permet expandir les nostres accions de sensibilització.

El I Pla Estratègic d'InteRed 2002-2006 opta per l'ampliació de la nostra xarxa de socis locals, mitjançant la diversificació i identificació de noves organitzacions en els països prioritaris d'InteRed. Dóna una gran importància a la cultura de l'avaluació en les intervencions i aposta per potenciar l'Educació per al Desenvolupament.

El II Pla Estratègic d'InteRed 2007-2011 estableix com a meta arribar a ser una organització de referència en educació, des d'una perspectiva de Drets Humans i de gènere.

En 2007, l'obtenció de la qualificació de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament implica un reconeixement i aval a la nostra trajectòria de treball i a la qualitat de les nostres accions, qualificació que ha estat revisada i aprovada de nou en el 2010.

El recorregut ha estat un treball de paciència, de cura i il·lusió per tal que InteRed creixés, es consolidés i, sobretot, perquè empenyés a les persones a comprometre's per la solidaritat i a canviar el nostre món, tan injust en tants aspectes.